Notícies d' urbanisme

Nova Llei de Costes

Escrit per Octavio Redondo.

El Congrés dóna llum verda definitiva a la Llei de Costes

El Congrés ha aprovat definitivament aquest dijous 9 de maig de 2013 les últimes esmenes de Llei de Costes procedents del Senat amb els vots del PP i l'abstenció global de CiU. PSOE i ICV han anunciat la possibilitat de presentar un recurs d'inconstitucionalitat contra un text que segons han assegurat "privatitza" el litoral i "empitjora" significativament l'anterior llei de 1988. CiU ha celebrat la introducció al text de l'amnistia per al domini públic d'Empuriabrava i Roses, malgrat que ha denunciat la invasió de competències per part de l'Estat. Durant la sessió un grup d'activistes de Greenpeace han burlat la seguretat del Congrés i s'han penjat de la teulada. Un cop aprovada, la Llei es publicarà al BOE.

El text ha arribat al Congrés després d'incorporar una desena d'esmenes del PP i una de CiU al Senat, on també va ser aprovat amb els vots del dels populars i l'abstenció de la Federació. La nova Llei modifica la regulació de 1988 i redueix la franja de protecció del litoral de 100 metres a 20 metres en alguns casos. El govern espanyol, a través del ministre d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, Miguel Arias Cañete, ha assegurat que la normativa permet superar la "ineficàcia", la "desprotecció " dels propietaris i la "inseguretat" per a les ocupacions de l'anterior llei de 1988, i protegeix "millor" les costes dels excessos urbanístics.

Cañete ha recordat que la nova normativa dóna un tracte especial a 12 nuclis de població. És el cas de Castelló d'Empúries, Roses, Santa Margarida i Empuriabrava. "Aquesta és una llei que no permet noves construccions, però és una llei que no demolirà aquelles construccions que es van fer abans de 1988 a l'empara d'una legislació que permetia als seus titulars ser plenament propietaris de les mateixes". A més, segons el ministre, és una llei "àmpliament demandada" pels col·lectius i especialment pels estrangers que "no comprenien" que el seu habitatge hagués de ser enrunat el 2018. El ministre també ha acusat els crítics amb la Llei de "mentir" i "faltar a la veritat".

La Llei compta amb l'abstenció de CiU. El diputat de la Federació Martí Barberà s'ha felicitat pel reconeixement a la llei de la "singularitat" de les urbanitzacions marítimo-terrestres del litoral de Girona. "Aquest és un dels objectius que hem aconseguit en aquesta tramitació", ha dit, "i ho celebrem perquè portàvem molts anys intentant convèncer els diferents governs amb proposicions de Llei i tota mena d'iniciatives". En tot cas, CiU s'ha abstingut perquè entén que la Llei vulnera les competències locals i autonòmiques quan atorga competències a la delegació del govern per suspendre els acords de les entitats locals que afectin el domini públic marítmo-terrestre.

La resta dels grups de l'oposició han criticat durament la norma. És el cas d'ICV i el PSOE, que han anunciat que es plantegen presentar un recurs d'inconstitucionalitat. La diputada d'ICV Laia Ortiz, que ha pujat a l'hemicicle amb una samarreta reivindicativa, ha criticat la "opacitat" del govern espanyol en aquesta negociació i ha assegurat que la normativa "empitjora" significativament la Llei de 1988 i suposa una "involució". "Aquest model no es pot perpetuar, perquè el planeta i la nostra costa tenen límits i, o rectifiquen i deixen de jugar amb el que és de tots o no quedaran ni turistes, ni platges, ni dunes, ni rius", ha sentenciat.

Font d'informació i autor: Diari de Girona

URBAWEB utilitza Cookies per oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues navegant al lloc web, considerem que acceptes la Política de Privacitat, l'Avis Legal, Condicions d'Us i la Política de Cookies.