Notícies d' urbanisme

Homenatge a l' urbanisme Barceloní

Escrit per Agustí Mercader.

Barcelona | Urbaweb

L’Institut Francès d’Arquitectura edita una guia sobre la transformació urbana de Barcelona.
La monografia, destaca l’aposta de la ciutat per la creació d’espais públics.

Potser el més sorprenent de l’assumpte és com ha trigat a arribar. Després de 20 anys d’existència, i havent parlat ja de ciutats de mig món tan dispars com Rotterdam, Rabat o Pequín, la col·lecció Portrait de ville , editada per la Cité de l’Architecture et du Patrimoine de l’Institut Francès d’Arquitectura –institució adscrita al Ministeri de Cultura del país veí–, es decideix ara per primera vegada a dedicar una de les seves prestigioses monografies a la capital catalana, encàrrec que ha estat assignat als arquitectes Jesús de la Torre i Amador Ferrer –grans coneixedors de la transformació urbana de la ciutat– i que es presentarà dimarts que ve, dia 19, a dos quarts de vuit del vespre al Col·legi d’Arquitectes de Catalunya.

En llengua francesa, la guia que presenta De la Torre, amb impressionants fotos, la majoria d’elles originals, del també arquitecte i fotògraf Pol Viladoms, ofereix una visió de la ciutat amb especial atenció a la seva evolució urbanística i a la seva arquitectura. En un moment en què el model Barcelona sembla estar en entredit, en què l’aposta pels edificis singulars, per les apostes d’autor, estan en hores més que baixes –la crisi del totxo no és tampoc aliena als arquitectes estrella–, en un moment en què les noves ments pensants d’Hàbitat Urbà se centren en la ciutat intel·ligent, De la Torre i Ferrer repassen la transformació de la ciutat pre smart, desde la Bàrcino romana fins al Fòrum, amb especial incidència en el llavors nou urbanisme dels anys 80 i els grans canvis vinculats als Jocs Olímpics del 1992 i la transformació urbana postolímpica, que curiosament finalitza el 2011. Sense oblidar, òbviament, el Pla Cerdà o els començaments de la metròpolis, capítol en què es fa una interessant reflexió sobre els detonants que van transformar la ciutat recollida en una urbs.

URBAWEB utilitza Cookies per oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues navegant al lloc web, considerem que acceptes la Política de Privacitat, l'Avis Legal, Condicions d'Us i la Política de Cookies.