El preu de compra de sòl a Catalunya està per sobre del de la resta d’Europa
El preu de compra de sòl a Catalunya està molt per sobre del de la resta d’Europa, el que repercuteix en el cost final de l’habitatge i dels edificis per a activitats econòmiques
La nova Llei de territori que prepara el Departament de Territori i Sostenibilitat dedicarà una atenció especial al mercat del sòl i a les plusvàlues, establint una sèrie de mecanismes reguladors per orientar el control dels preus, evitar la retenció de sòls i facilitar tant l’accés a l’habitatge com la sortida al mercat d’edificis destinats a activitat econòmica. Així ho ha explicat aquest dimarts el director general d’Ordenació del Territori i Urbanisme, Agustí Serra, durant una sessió dels dels esmorzars del Club Immobiliari ESADE Alumni, organitzada per l’escola de negocis ESADE.
Serra ha repassat les diverses lleis del sòl i la Llei d’urbanisme del 2002, l’exposició de motius de les quals reflecteix la preocupació per les plusvàlues, és a dir, per l’increment del valor dels terrenys o béns durant un determinat termini de temps. Cap d’aquestes lleis, però, no ho ha abordat íntegrament.
D’altra banda, Catalunya té un preu de compra del sòl molt més elevat que el d’altres països europeus. Aquest cost encareix posteriorment el preu de venda del sòl ja urbanitzat destinat a habitatge o a activitat econòmica.
La nova norma que es prepara aposta per incentivar la rehabilitació, evitar la retenció de sòl i orientar els preus mitjançant actuacions públiques.
La nova Llei de territori, actualment en redacció, parteix de la necessitat d’establir nous mitjans per influir sobre el mercat del sòl per garantir l’accessibilitat a l’habitatge i l’activitat econòmica. Al mateix temps, aposta per enfortir la funció pública de l’urbanisme i el lideratge públic en la política de sòl.
Font d’informació: Departament de Territori i Sostenibilitat